Tweety na temat @pzworgpl

Logowanie

0

Zagospodarowanie wód

 
Polski Związek Wędkarski Okręg w Białymstoku (na dzień 01.06. 2007 r.) użytkuje 4932,1 ha wód, w tym:
- jeziora - 357,1 ha

- rzeki i z
biorniki wodne - 4482,5 ha
- wody drobne (wyrobiska
, glinianki itp.)  - 90,5 ha

W 2004 r. zmienił się sposób udostępniania do wędkowania wód publicznych w związku z nowymi uregulowaniami prawa wodnego. Przestały obowiązywać dotychczasowe pozwolenia wodnoprawne wydawane przez Urzędy Wojewódzkie i Starostwa. Obecnie Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Warszawie organizuje konkursy ofert na użytkowanie obwodów rybackich. Do dnia dzisiejszego nie wszystkie konkursy zostały ogłoszone i rozstrzygnięte. Zostały ogłoszone konkursy i podpisane umowy na obwody: Narew Nr 1 (Siemianówka) – 3.253,5 ha, Narew Nr 2 – 275,2 ha, Narew Nr 4 – 284,9 ha, Supraśl Nr 1 – 272,1 ha, Biebrza Nr 2 -97,8 ha, Kamianka Nr 1 – 41,5 ha, Leśna Nr 1 – 45,5 ha, Łosośna Nr 1 – 11,5 ha, Świsłocz Nr 1 – 62,6 ha, Wołkuszanka – 11,4 ha, Marycha Nr 31 – 29,8 ha, Hańcza – 91,8 ha, Marycha Nr 15 – 6,9 ha, Szelment Wielki - 357,1 ha.


PZW w Białymstoku posiada dobrze rozwiniętą bazę produkcyjną materiału zarybieniowego. Dysponuje trzema ośrodkami stawowymi: Cegielnia,  Krasne-Komosa i Bachury o łącznej powierzchni 90,6 ha lustra wody.  Ma stałą wylęgarnię ryb reofilnych (rzecznych) i drapieżnych „Pstrągownia„  w Supraślu oraz wylęgarnię polową w Zakładzie  Rybackim Siemianówka.

Na ośrodkach produkowane jest 17 gatunków ryb pod potrzeby zarybieniowe użytkowanych wód. Są to: szczupak, sum, miętus, okoń, pstrąg potok

owy, lipień, boleń, jaź, kleń, brzana, karp, lin, karaś, amur, płoć, sielawa, sieja.


W roku 2006 produkcja ośrodków stawowych wyniosła ogółem 33 700 kg ryb, z czego materiał zarybieniowy stanowił 16 187 kg narybku jesiennego i kroczków, a produkcja wylęgarni wyniosła 10,29 milionów szt wylęgu i narybku podchowanego czternastu gatunków ryb. Ogółem wielkość zarybienia w 2006 roku osiągnęła 20 811 kg i 5,72 mln szt. na łączną kwotę 483 349 zł.